Grenzen bepalen
Linda Jeekel

Het probleem met het niet uiten van je angst(en) is dat ze dan kunnen gaan groeien. De angst oftewel “ het monster” zoals ik vaker zeg, krijgt de kans om de overhand te nemen. Je onderdrukt de angst als het ware zo erg dat je er zelfs lichamelijke klachten van kunt krijgen. De keuze (als dit al als keuze voelt) er niet over te praten kan voortkomen uit gevoelens van schaamte of dat je er simpelweg gewoon niet graag over praat. Beiden zijn begrijpelijk, het is ook niet bepaald een sexy onderwerp.

Druk op jezelf

Het helpt je wel om erover te praten, want de angst binnenhouden geeft stress en legt druk op jezelf.
Ik had zelf vaak de gedachte dat mensen mij veroordeelden, zeker wanneer ik over mijn paniekaanvallen sprak. Dit was vaak nergens op gebaseerd. Met deze aannames ging ik verder met mijn leven, terwijl als ik mijn paniekstoornis had gedeeld er ook begrip voor had kunnen ontstaan. Hierdoor voedde ik mijn innerlijke criticus negatief en dat is erg onhandig in het proces naar herstel.

Aardig zijn voor jezelf

Aannames zijn sowieso killing, maar daar schrijf ik later meer over…
Het is oké om te praten over je angsten. We hebben (bijna) allemaal geleerd om aardig te zijn voor de ander. Probeer eens aardig voor jezelf te zijn.
Ik besef dat ieder mens uniek is en een eigen pad heeft.
Praten over je angst kan een weg zijn, ook om erachter te komen wat er nu werkelijk aan de hand is.

Hulp blijven zoeken

Het eerste half jaar van mijn paniekstoornis wist ik niet eens wat er met me aan de hand was. Door de lichamelijke klachten, hartkloppingen, kortademigheid, misselijkheid, verkramping ging ik vaak naar de EHBO. Ik heb ook lange tijd gedacht dat het probleem lichamelijk was. Dat was het in zekere zin ook wel geworden, maar daar lag niet de oplossing. Door erover te praten en hulp te blijven zoeken ben ik er uiteindelijk achter gekomen.

Wanneer paniekaanvallen je leven belemmeren, mag je ook altijd contact met mij opnemen. Je kunt me bereiken op 0624163858. Tevens kun je een kijkje bij de programma’s waarmee ik je kan helpen.

Je staat er niet alleen voor! Je bent niet je paniekaanval, je bent zoveel meer!

Groet, Linda

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek jij een presentatrice voor je komende online of LIVE event?